pühapäev, 25. jaanuar 2009

„Risto Räppari” raamatud – muhe meeleolu garanteeritud!

„Kolimisauto keeras pruuni kortermaja ette. Risto Räppar ja tema tädi Roosa ronisid autost välja.” Risto Räppar ja tädi Roosa kolimisautoga kortermaja ees? Mis nüüd? Mis juhtuma hakkab? Ilmselt midagi põnevat. Kui majja tulevad uued elanikud, siis hakkab ikka nendega midagi juhtuma: nad ei tea, kes on nende naabrid ja kuidas nood trummimängusse suhtuvad, nad tutvuvad uute inimestega, eksivad ära ja… saavad ähvarduskirju.
Jah, raamatu „Risto Räppar ja viimane hoiatus” peategelane on muusikahuviline poiss, kes harrastab trummimängu, kuid see ei meeldi naabritele ja nii hakkavadki postkasti saabuma ähvarduskirjad. Ehkki Risto ja tema veidi isevärki tädi tahavad elada tavalist elu, satuvad nad väga kummalistesse seiklustesse.
Veel kummalisemad seiklused juhtuvad nendega raamatus „Risto Räppar ja kohutav
vorst”. Kes peale tädi Roosa võiks veel tulla mõttele hakata müüma hästi säilivat vorsti? Olgu selle mõttega, kuidas on, aga nii satuvad kaks kentsakat tegelast Ungarisse, kus pärast mitmesuguseid pööraseid juhtumisi satub tädi… vangikongi. Ja süüdi on tegelikult ainult üks kadunud king, sinine veoauto ja punane rahakott! Millega siis tädi on hakkama saanud? Kas Ristol õnnestub oma tädi päästa?
Need kaks raamatut kuuluvad lõbusasse Soome lasteraamatusarja „Risto Räppar”, mille on kirjutanud Sinikka ja Tiina Nopola. Neil on Risto Räppari lugusid veelgi, TEA kirjastuses on eesti keeles ilmumisjärge ootamas „Risto Räppar ja Nuudlipea”. Samadelt autoritelt on eesti keelde tõlgitud ka „Heinakübara ja Viltsussi” viis lustakat raamatut.
Risto lood on eesti keelde tõlkinud Kristiina Kass. Lõbusad ja pisut absurdsed illustratsioonid on raamatule loonud Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Soomes on Räppari-raamatud väga populaarsed ning pole põhjust, miks ka eesti lapsed ei võtaks neid kergesti omaks: nii vaimukaid lugusid annab välja mõelda! „Risto Räppari” raamatuid on tore lugeda nii lapsel kui ka täiskasvanul – muhe meeleolu garanteeritud!
TEA kirjastus, 2008
Umbes 10-aastastele poistele, aga kindlasti ka kõigile teistele!

Kommentaare ei ole: